Latest Updates

Makanan di kantin perlu ada label jumlah kalori

KUALA LUMPUR 20 Jun – Kementerian Pelajaran diminta supaya menasihatkan pengusaha kantin supaya menyediakan label jumlah kalori pada setiap makanan yang dijual untuk dijadikan panduan di kalangan pelajar.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, langkah itu mampu menghidupkan budaya dan cara pemakanan sihat serta diyakini dapat membantu murid sekolah memahami dan mempelajari tentang kepentingan pemakanan berkalori.

"Kajian Universiti Kebangsaan Malaysia menunjukkan nasi lemak, nasi ayam dan mee goreng paling diminati pelajar sekolah dan kerana itu kita cadangkan pihak kantin sediakan variati makanan, jangan hanya tertumpu pada satu-satu makanan saja.

"Oleh itu, Kementerian Kesihatan nasihatkan Kementerian Pelajaran agar minta (pengusaha) kantin sediakan label kandungan kalori pada setiap makanan itu supaya boleh diikuti murid berdasar panduan yang disediakan kementerian kesihatan,” katanya menjawab soalan Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Tiong Lai berkata, pelabelan kandungan kalori itu juga boleh diambil maklum oleh pihak sekolah dan ibu bapa, sekali gus boleh dijadikan galakan dalam mendidik anak-anak tentang kepentingan pengambilan makanan yang sihat. – Bernama

0 Response to " Makanan di kantin perlu ada label jumlah kalori "

Post a Comment

Apesal Widget

Link Exchange

Rakan Blogger