Latest Updates

Rekaan Piala Sultan Haji Ahmad Shah

Kita lagi tahu asal usul dan rekaan Charity Sheild England, Piala Dunia, namum kurang info mengenai rekaan piala-piala bola sepak di Malaysia.
Mendapat ilham daripada Tengkolok Diraja yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong ketika hari pertabalan. Solekan tengkolok "Dendam Tak Sudah" yang berasal dari Negeri Sembilan.

Di bahagian hadapan tengkolok itu dipasangkan anak bulan dan bintang pecah 14 dan ditengah-tengahnya terletak lambang kerajaan Malaysia. Bulan dan bintang adalah lambang agama islam. Bintang kebesaran yang mempunyai 14 cahayanya mencerminkan 14 buah negeri di bawah kebesarannya. Dua sinaran tambahan menunjukan percantuman dua buah negeri iaitu Sabah dan Sarawak.


INFO - Tengkolok Dendam Tak Sudah, Negeri Sembilan

-Lima Lipatan
Tengkolok Dendam Tak Sudah lipatan lima takuk ini merupakan ikat kepala yang dikhaskan penggunannya kepada Undang atau Penghulu Luak di Negeri Sembilan.

-Tiga Lipatan

Ikatan asas tengkolok ini adalah sama seperti dengan yang diatas, hanya perbezaan pada arah lambaian kasih dan bilangan takuknya. Tengkolok ini yang mempunyai tiga lipatan takuk merupakan tengkolok yang dipakai oleh Datuk-Datuk Adat di Negeri Sembilan dan corak kakinya beragi atau berpetak dan lazimnya warna latarnya adalah hitam.

Penghargaan

Piala: FAM, Arkib Negara, Perpustakaan Negara Malaysia
Alat Kebesaran Diraja: Rakan-rakan dan abang-abang di Istiadat 1 Rejimen Askar Melayu DiRaja (terima kasih yo), Istana Negara, Parlimen Malaysia.
Tengkolok: 1RAMD, Khairul Anuar Zainuddin
 

1 Response to " Rekaan Piala Sultan Haji Ahmad Shah "

Apesal Widget

Link Exchange

Rakan Blogger